Korttelipesis liikuttaa kajaanilaisia lapsia

Korttelipesis liikuttaa kajaanilaisia lapsia

Tänä kesänä innokkaat lapset pääsevät tutustumaan matalalla kynnyksellä pesäpalloharrastukseen, kun Kajaanin Pallokerhon järjestämä uusi lähiliikuntakonsepti, Korttelipesis, starttasi kesäkuun alussa Kajaanissa.

Optimized IMG 6974

Juhannusviikolla Nakertajan kentälle saapuu 10 lasta Korttelipesisharjoituksiin. Ohjaajat Jere Knaapila ja Ira Sirviö ottavat heidät ilomielin vastaan ja viikonlopun kuulumisia vaihdetaan innokkaasti. Tunnin alussa lapset asettuvat kaareen, ohjaaja antaa jokaiselle käsidesiä ja kertoo mitä päivän harjoituksissa on luvassa.

"Tänään pelataan pesishippaa ja savolaista pesäpalloa", Korttelipesiksen ohjaaja Jere kertoo lapsille.

Optimized IMG 6976

Valtaosa osallistujista tutustuu pesäpalloon ensimmäistä kertaa Korttelipesiksen kautta. Ennen leikkien alkua, lapset kokeilevat kumpi käsi olikaan se luontaisempi heittokäsi, etsivät ohjaajan kanssa yhdessä sopivan räpylän ja harjoittelevat räpylän laittamista käteen. Kun kaikille on löytynyt sopiva räpylä, siirrytään pelialueelle.

Pesishipassa valitaan kaksi kiinniottajaa ja kaksi pelastajaa. Pelastajat saavat pallon, jolla he pystyvät pelastamaan kiinniotetut heittämällä heille pallon kaksi kertaa. Leikin avulla lapset saavat tuntumaa pesisräpylään, pallon heittämiseen sekä kiinniottamiseen.

Optimized IMG 7011

Pesishippaa pelataan innoissaan useampi kierros ennen kuin vaihdetaan peliä. Juomatauon jälkeen lapset asettuvat riviin ja kuuntelevat Jereltä ohjeita miten savolaista pesäpalloa pelataan.

Optimized IMG 7031

Lapset jaetaan kahteen jonoon vastakkain. Jonojen ensimmäiset ovat pelivuorossa, joista toinen syöttää pallon ja toinen lyö sen mahdollisimman kauas. Lyöjävuorossa ollut pelaaja lähtee juoksemaan oman jononsa ympäri keräten mahdollisimman paljon pisteitä, ennen kuin vastustaja kerkeää tuomaan pallon takaisin kotipesään. Kerätyt pisteet merkitään ylös ja vuoro vaihtuu.

Optimized IMG 7088

Peli on tiukkaa ja lapsilla on hauskaa. Savolainen pesäpallo päättyy tuloksiin 15-17. Aurinko paahtaa täydeltä taivaalta, joten pelin jälkeen huolehditaan nesteytyksestä ja käydään juomatauolla.

Loppuleikiksi lapset toivovat perinteistä pihaleikkiä, tervapataa. Ohjaaja Jere keksii kuitenkin leikkiin pienen twistin. Juostessaan ringin ympäri heidän pitää kohdatessaan käydä kyykyssä ja sanoa ”vinkkelibanaani”. Ja tästähän lapset pitävät. Jännityksellä odotetaan, milloin pallo putoaa oman selän taakse ja pitää lähteä juoksemaan.

Optimized IMG 7217

Tunnin lopussa asetutaan vielä loppukaareen, käydään käsidesikierros ja jaetaan tunnelmia päivän harjoituksista. "Tosi kivaa oli", lapset kertovat ja odottavat innolla taas seuraavia harjoituksia.

Optimized IMG 7311

Nakertajan Korttelipesisharjoitukset sujuivat hyvin, vaikka lasten ikähaitari ja tasoerot ovatkin välillä isoja. Mutta onneksi ei ole kiire mihinkään eikä toiminta ole liian totista, sillä Korttelipesis pyritään pitämään hyvänmielen harrastuksena.

Kajaanin Pallokerhon junioripäällikkö Manu Vartian mukaan Korttelipesiksen tarkoituksena on tarjota lapsille mahdollisuus harrastaa ohjattua liikuntaa lähikentällä ja samalla tutustuttaa lapset pesäpallon perusteisiin.

"Korttelipesiksessä on tarkoitus liikuttaa lapsia monipuolisesti leikkien ja pelien kautta. Lisäksi on hienoa lisätä Kajaanin Pallokerhon ja pesäpallon näkyvyyttä ympäri Kajaania."

Heinäkuun loppuun asti kestävään Korttelipesikseen on tällä hetkellä ilmoittautunut kaikkiaan 46 kajaanilaista lasta. Toimintaan voi kuitenkin tulla milloin vain tutustumaan ja ilmoittautua mukaan. Korttelipesistä järjestetään tällä hetkellä seitsemällä kentällä Kajaanissa: Keskuskoululla, Teppanassa, Kätönlahdella, Nakertajassa, Soidinsuolla, Purolassa ja Lohtajalla.

Vartia on iloinen, miten hyvin Korttelipesis on lähtenyt käyntiin vaikean koronakevään jälkeen.

"Olen todella onnellinen ja iloinen, että kajaanilaiset perheet ja lapset löysivät meidän uuden liikuntapalvelumme nopealla aikataululla koronarajoitusten jälkeen ja saimme paljon osallistujia mukaan toimintaan heti ensimmäisenä kesänä."

Lisää tunnelmia Nakertajan Korttelipesisharjoituksista:

Optimized IMG 6985

Optimized IMG 6995

Optimized IMG 7064

Kuvat ja teksti: Emilia Kukonlehto