KPK hikoili kaksi voittoa kotituplasta

KPK hikoili kaksi voittoa kotituplasta

Ykköspesisnaiset napsivat viikonlopun saldoksi kaksi voittoa ja viisi sarjapistettä, kun ensin lauantaina kaatui kotiutuskisan jälkeen Tyrnävän Tempaus 2-1 (2-6, 3-1, 1-1, 2-0) ja sunnuntaina KPK peittosi sarjakärki Pattijoen Urheilijat 2-0 (6-3, 10-8). Kajaanilaisjoukkueella on vielä kaksi ottelua ykköspesiksen runkosarjaa jäljellä ja sijoitus lohkossa on tällä hetkellä kolmas.

Kaksivaiheinen mittelö Tempausta vastaan

TyTe-ottelussa kotijoukkue aloitti todella vaisusti. Kovalyöntinen Tyrnävä paineli ensimmäisellä jaksolla KPK-räpylöiden avustamana peräti 6-0 –johtoon, eikä sinisen sisäpelistäkään tahtonut tulla kolmeen ensimmäiseen vuoroon mitään. Jakson loppupuolella KPK:n pelissä alkoi kuitenkin näkyä hieman ryhtiliikettä, joka härmistyi viimeisen tasoittavalla kuitenkin vain kahteen kavennusjuoksuun.

Toista jaksoa hallitsi Pallokerho – ensimmäisessä vuorossa ensin Reeta Korhonen kotiutti kumurallaan Salla Tegelbergin ja kakkoskärjen tilanteesta kotiuttajajokeri Mette Leskinen tirpaisi Heta Juvosen tupaan. Toisessa vuorossa oli Heta Juvosen vuoro niistää pallo merkistä väliin, tämän juoksun toi Salla Ronkainen. Vaikka lisäjuoksuja ei enää nähtykään, pysyi hallinnan tunne emännillä koko jakson ajan. Etenkin ulkopelissä tapahtui selvä parannus ensimmäiseen jaksoon verrattuna: palon paikat hyödynnettiin jo vaihtotilanteissa, ja TyTen ainokainen kavennusjuoksukin syntyi kommunikaatiovirheen seurauksena toisen vuoron viimeisen lyöjän lyödessä.

Supervuorossa KPK aloitti sisävuorolla. Ykköskärki järjesteli tilanteen, josta Mari Kemppainen pääsi kiittämään: korkeasta tolppasyötöstä painepallo kakkospuolelle ja Tegelberg kirmasi päivän toisen tuotunsa. Lisäjuoksuja ei nähty, joten KPK lähti ulkovuoroon yhden juoksun etumatkalla.

Tässä vuorossa TyTe kuitenkin kirmasi vielä tasoihin: Maria Ritolan vapaa lyönti painui keskelle taakse väliin ja Jenna Alholm toi tasoitusjuoksun. Tempaus pääsi myös yrittämään voittojuoksua, mutta kajaanilaiset torjuivat Maria Kaakisen ja Ida Anttilan yritykset.

Kotiutuskisassa KPK onnistui kahdesti. Kolmannessa parissa lyönyt Mette Leskinen runttasi pallon kakkosvahti Ritolan varpaille, eikä tämä onnistunut polttoyrityksessään Sara Moilasen kirmatessa kotiin. Seuraavassa parissa jokeripaidassa esiintynyt Ronkainen uitti lukkari Kaakisen puolentoista kivitalon korkuisesta tolpasta näpäyksen kakkosrajaan ja sieppari Meri Salo sortui vuorostaan heittovirheeseen: 2-0. Nämä kaksi juoksua riittivät lopulta otteluvoittoon, kun Pallokerho onnistui torjuntavuorossaan pitämään kaikki viisi TyTe-paria nollilla, joten lähes kolmituntinen hellepeli päättyi kajaanilaisittain onnistuneesti!

KPK:n palkitut: 1. Heta Juvonen (1 lyöty, 2 tuotua, kl 5/7) 2. Reeta Korhonen (2 lyötyä, kl 3/6)

Ottelun tilastot: http://www.pesistulokset.fi/cgi-bin/tilastot/ottelu2.py?data=31-4-1&id=35826

 

Karkumatkoja ja torjuntavoittoja – sarjakärki kaatui puhtaasti

Sunnuntain kohtaaminen KPK:n ja Pattijoen Urheilijoiden välillä tuskin jätti Liikuntapuiston noin 150 katsojaa kylmäksi: 27 juoksua sisältänyt ottelu sisälsi draaman kaarta kummallakin jaksolla, kun sarjassa pelkästään voittoja ennen sunnuntaita napsinut PattU heräsi pelaamaan kummankin jakson neljännessä vuorossa. Pallokerholaisittain sydämentykytyksiä aiheutti myös lukkari Reeta Korhosen lämpöhalvauksesta johtunut sivuunjäänti ottelun toisen jakson loppupuoliskolla, mutta lautasen ääreen siirtynyt Vilma Nevalainen ja KPK:n ulkokenttä pitivät kuitenkin pintansa ja tarina sai onnellisen lopun.

Jos lauantain ottelussa KPK oli ottelun alussa helisemässä, niin nyt tilanne oli päinvastainen: ulkona pidetyn nollavuoron jälkeen lyömään siirtynyt Pallokerho avasi pellit heti ensimmäisestä tilanteestaan, kun Mari Kemppainen iski kolmospussista Oona Tuonosen kotiin. Heta Juvonen lisäsi johdon kahteen hetkeä myöhemmin, kun Salla Ronkainen pinkaisi juoksun tauluun. Nämä kaksi kotiutusta päästivät KPK:n toiselle lyöntikierrokselle, jossa numerolla 2 pelannut Tiia Jokela kotiutti kahden palon tilanteessa vielä Oona Markkasen. Toiseen vuoroon siirryttiin siis kainuulaisten johtaessa 3-0. Ulkopelissä räpylät olivat edelleen kestävässä kunnossa, eikä PattU saanut aikaiseksi yhtä kotiutusyritystä enempää – tämänkin torjuttuaan oli taas KPK:n vuoro iskeä. Nyt asialla olivat varsin tutut naiset: ensin onnistui jälleen Kemppainen, joka kotiutti jokeri Tuuli Toiviaisen ja Marin kierrettyä jatkotilanteissa kolmoselle asti oli Mette Leskisen vuoro tirpaista hänelle myös tuotu juoksu tauluun. 5-0. Yhtä nollavuoroa myöhemmin Pallokerho pääsi lisäämään johdon jo kuuteen – nyt asialla oli Toiviainen, joka kiersi tyhjään kenttään kauden viidennen kunniajuoksunsa lyötyään pallon kakkoskulmasta taka-aitaan saakka. Neljännen aloittavalla PattU sai lyöntipeliinsä tärkeitä onnistumisia: komeilla välilyöntikotiutuksilla onnistuivat perätysten Laura Pohjola, Lotta Tähtilä ja Iiris Larikka. Enempää juoksuja ei kuitenkaan nähty, joten ensimmäinen jakso päätettiin lukemiin 6-3.

Toisen jakson käsikirjoitus ei juuri poikennut ensimmäisestä, ainoastaan numerot olivat suurempia: KPK aloitti sisältä ja mörssäriosasto Kemppainen-Korhonen-Leskinen tirpoivat perätysten kotiin Tuonosen, Tegelbergin ja Ronkaisen. Kun vielä numerolla 6 lyönyt Heta Juvonen sivalsi pallon 3-kopparin yli ja Kemppainen ja Korhonen pinkoivat kotiin, oli kotiyleisön tunnelma jo melko korkealla. Toisen lyöntikierroksen alussa nähtiin erikoinen tilanne: kärkietenijä Oona Tuonosen edessä oli ajolähtötilanne. Ensimmäinen lyönti oli merkattu, mutta tuloksena oli haavat Leskisestä kotipesään. Jatkotilanteessa pesäpallon sääntöjen mukaan ajolähtö on edelleen voimassa ja nyt kyseinen sääntö puraisi Pallokerhoa ikävästi: Tuononen tarjoili jääneeseen kakkostilanteeseen koukkunäpäyksen, jolla Sara Moilanen eteni kakkoselta kolmoselle. Tilanteessa pallo ei aivan tarttunut kolmosvahdin räpylään, joten Tuononen yritti itse kipaista perässä ykköselle: pesän kynnyksellä Oona havaitsi, että takaetenijä Vilma Nevalainen oli vielä pesässä, joten suunta muuttui takaisin kotipesää kohti. PattU toimitti pallon ykköselle, jona aikana Tuononen ei ollut ennättänyt takaisin kotiin: tuloksena toinen palo. Peli oli jo jatkua, kunnes pattijokiset huomauttivat ajolähdön olevan edelleen voimassa ykköspesällä seisseen Nevalaisen osalta – pienen tuomarikokouksen seurauksena todettiin näin olevan: Nevalainen oli etenemispakon alainen ja kun PattU käytti palloa kakkospesällä, syntyi kolmas palo ja vuoronvaihto.

Värikkäiden vaiheiden jälkeen ensimmäisen tasoittavalle siirryttiin siis tilanteessa 5-0. Pattijoen Urheilijat saivatkin aikaiseksi yhden tasoitusjuoksun: sen löi Emilia Hannila ja toi Maiju Kamutta. Pallokerho kuittasi kuitenkin taas toisessa vuorossa kahdella: Vilma Nevalainen sivalsi pallon merkistä väliin Markkasen tuodessa päivän toisensa. Hetkeä myöhemmin Sara Moilanen lönkötteli kotiin PattU:n heitettyä palloa harhaan. Toisen lopettava oli KPK:lle tällä kaudella fraasiksi muodostuneen ”ei jaksoa ilman nollavuoroa” –lauseen vaatima kiintiönollavuoro ottelun toisella jaksolla. Ulkopelissä tehtyjen palojen muodossa kunnostautuivat tänään etenkin vaihdoissa etulukijana ja takatilanteessa kakkosvahtina pelannut Sara Moilanen (5 tehtyä paloa) ja takalukijana ja ”nokkapelaajana” pelannut Oona Tuononen (4 tehtyä paloa). Kolmannessa vuorossa KPK painoi jälleen kaasua: tällä kertaa jokeripaidassa esiintynyt Salla Tegelberg iski ykköstilanteessa pallon kolmosjatkeelta läpi ja Tiia Jokela kiersi suoraan kotipesään saakka. Tämän jälkeen lukkari Korhonen iski kaksi oppikirjamaista nokkakumuraa, joilla kotiin karkasivat Tegelberg ja Toiviainen: 10-1. Näiden kotiutusten jälkeen jatkotilanteissa ”Rellu” kiersi vielä takaetenijänä kolmospesälle saakka, kunnes helle iski. Vuoronvaihdossa lyhyiden hoitotoimien jälkeen kävi selväksi, että Korhonen ei kykene peliä jatkamaan ja C-juniori-ikäinen Nevalainen siirtyy lautasen ääreen.

Kolmannen lopettavalta KPK selvisi vielä suhteellisen puhtain paperein: PattU ylsi jälleen yhteen kavennusjuoksuun: Essi Bäckman tinttasi pallon keskelle taakse ja kärkietenijä Jonna Heinula pinkoi kotiin. Neljännen aloittavalla KPK jäi juoksuitta, joten 10-2 olivat lukemat myös neljänteen vuoroon siirryttäessä. Siinä PattU sai lyöntipelinsä toden teolla auki ja kajaanilaisyleisössä alkoi jännittynyt kuhina. Kahden lyöntikierroksen aikana kotiutuksissa onnistuivat niin Tähtilä, Saastamoinen, Bäckman, Hannila kuin Harhaheittokin – Pattijoki hiipi pikkuhiljaa jo kahden juoksun päähän. Jakso ja ottelu saivat kuitenkin urheiluromanttisittain ”oikean” päätöksen: kylmiltään lautasen ääreen siirtynyt Vilma Nevalainen tarjoili kahdella palolla Emilia Hannilan viimeiselle lyönnille korkeaa tolppaa, josta Hannila epäonnistui koppiratkaisussaan lähilaittomaksi: 10-8 -jaksovoitto ja helpottunut puhallus kotiyleisöstä käynnistivät KPK:n voittoringin 2-0 –voiton merkiksi.

KPK:n palkitut: 1. Salla Ronkainen (2 tuotua, kl 5/5) 2. Sara Moilanen (1 tuotu, kl 2/4)

Ottelun tilastot: http://www.pesistulokset.fi/cgi-bin/tilastot/onlineottelu.py?data=31-4-1&id=35831t

Kajaanin Pallokerhon runkosarjan viimeinen kotiottelu pelataan 20.8., kun Puijon Pesis Kuopiosta saapuu vieraaksi Liikuntapuistoon. Kyseinen ottelu on yhteistyökumppaniemme tarjoama yrityspeli, johon on vapaa pääsy. Tervetuloa kannustamaan KPK voittoon!